Mistä ja miksi täällä kirjoitetaan

Hyvä lukija,

Suomi kokee osana euroaluetta vaikean murroksen. Euroalueeseen liityttiin aikanaan etenkin poliittisista syistä mutta julkisesti taloudellisin perustein. Poliittiset syyt elävät edelleen vahvoina, mutta euroalueen taloudellinen menestystarina on ainakin joksikin aikaa himmentynyt. Alueen finanssikriisi on johtanut merkittäviin taloudellisiin menetyksiin ja riskeihin myös Suomelle. On hyvin todennäköistä, että kriisi jatkuu ja vaikeutuu vielä useiden vuosien ajan.

Suomessa on selvästi vaikeaa puhua eurokriisistä ja valitun kriisipolitiikan kiistattomasta tehottomuudesta. Uskoakseni tämä johtuu siitä, että samalla väistämättä otetaan epäsuorasti kantaa myös aikanaan tehtyin poliittisiin päätöksiin ja nyt vallitseviin poliittisiin unelmiin. Pahimmassa tapauksessa keskustelemattomuus voi johtaa myös päätöksiin jotka eivät perustu ikävään todellisuuteen vaan toiveajatteluun. Tämä olisi erityisen helppoa euroalueella jossa yhteisen edun edistäminen lisääntyvästi edellyttää sinisilmäisyyttä.

Pyrkimyksenäni on täällä kirjoittamalla omalta osaltani edistää finanssikriisin järjellistä käsittelyä. Kaikkeen ei tarjota näkemystä, vaan pääosin vain sellaiseen joka mielestäni joko jää Suomen julkisessa keskustelussa liian vähälle huomiolle tai sellaista, mikä ei kotimaisiin viestimiin oikeaan aikaan ole mahtunut tai sopinut. Kriisi ja kriisipolitiikka on liikkeellä koko ajan mutta viestimillä on muitakin seurattavia aiheita kuin Euroopan köyhtyminen, lohkoutuminen ja muodonmuutos.

Suomessa todetaan usein, että riippuvuus ulkomaista käytännössä on jo merkinnyt itsenäisyytemme supistumista. Tämä väittämä on tosi tai ei, riippuen mistä riippuvuuksista puhutaan. Tästä huolimatta olisi mielestäni tärkeää, ettei väittämä johtaisi Suomessa passiivisuuteen, hiljaisuuteen tai toimettomuuteen. Nykyisessä murroksessa meidän ei kannata olla ajopuuna.

About Peter Nyberg

VTT Peter Nyberg toimi ennen eläköitymistään v. 2010 valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtajana. Ministeriöön hän tuli 1998 Suomen Pankista jossa hän toimi pitkään eri tehtävissä, lopuksi johtokunnan neuvonantajana. Eläkkeellä Nyberg on mm. Irlannin hallituksen määräyksestä selvittänyt Irlannin pankkikriisin syitä. Hän toimi Kansainvälisessä valuuttarahastossa vanhempana tutkijana 1980-luvulla.
This entry was posted in Tervetuloa and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mistä ja miksi täällä kirjoitetaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *