Yllättävä saksalainen puheenvuoro

Viitaten edelliseen kommenttiini täällä:

Tunnetun saksalaisen sanomalehden Handelsblattin julkaisija Gabor Steingart julkaisi lehdessään eilen 8.8.2014 erittäin kovaa arvostelua sisältävän EU:n ja USA:n tuoretta Venäjä-politiikkaa koskevan artikkelin (http://www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/politik-der-eskalation-der-irrweg-des-westens-/10308844.html). Artikkeli on poikkeuksellisesti julkaistu ei vain saksaksi vaan myös englanniksi ja venäjäksi.

Toistaiseksi artikkelia ei ole kommentoitu Saksassa eikä mainittu esim. Suomessa. Kyse on kuitenkin radikaalista poikkeamasta Saksan (ja osittain Suomenkin) julkisen sanan tähän asti seuratusta linjasta joka pitkälle on myötäillyt virallisia kannanottoja.

Suosittelen tutustumista artikkeliin jonka kantavana teemana on vertailu Saksan nykyisen johdon naapuruuspolitiikan Willy Brandtin aikanaan harjoittamaan. Kommentin viiltävyyttä lisää se, ettei Handelsblattia mitenkään tunneta vasemman laidan poliittisten tekijöiden ihailijana. Saattaa olla, että puheenvuoro heijastaa lehden taustaa saksalaisen elinkeinoelämän ymmärtäjänä ja tukijana.

Saksassa perinteisesti varteen otettava lehti on nyt ottanut kantaa kehittyvää kauppasotaa ja myös tavallaan rahoitus- ja talousjärjestelmän uutta politisointia vastaan. Odotan mielenkiinnolla suomalaisen median sekä ulkopolitiikkaa tutkivien ja harrastavien tahojen kantoja artikkeliin. Niitä ei ehkä synny aivan äkkiä.

About Peter Nyberg

VTT Peter Nyberg toimi ennen eläköitymistään v. 2010 valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtajana. Ministeriöön hän tuli 1998 Suomen Pankista jossa hän toimi pitkään eri tehtävissä, lopuksi johtokunnan neuvonantajana. Eläkkeellä Nyberg on mm. Irlannin hallituksen määräyksestä selvittänyt Irlannin pankkikriisin syitä. Hän toimi Kansainvälisessä valuuttarahastossa vanhempana tutkijana 1980-luvulla.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Yllättävä saksalainen puheenvuoro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *