Tehtiinkö euroalueella vallankaappaus?

Helsingin Sanomien pääkirjoitus 17.7.2015 luettelee syitä miksi Kreikan kolmannen tukipaketin ei voida katsoa syntyneen ”vallankaappauksen” kautta: Yhden maan kansalaiset eivät voi äänestää tai päättää toisen maan puolesta. Muut jäsenmaat katsoivat osaltaan kovien ehtojen ja tarkan valvonnan tarpeelliseksi tuen antamiseksi. Kreikka on itse hyväksynyt tehdyn tarjouksen. Huonokin ratkaisu voi syntyä demokraattisessa järjestyksessä.

Kirjoitus jättää reaalimaailman huomiotta: Kreikan nykytila on syntynyt hyvässä yhteisymmärryksessä muiden euromaiden ja Troikan kanssa. Euroalueen kriisipolitiikka on Kreikankin osalta usein perustunut euron eikä yksittäisen jäsenmaan omiin tarpeisiin.Velkaa ei ole saanut leikata eikä euroa ainakaan sovussa jättää. Kreikan valtionvelan siirryttyä suurelta osin euromaiden vastuulle on ”luottamus” entistä enemmän poliittiselle eikä taloudelliselle harkinnalle herkkä ilmiö.

Vaikka Kreikka hyväksyykin tukiehdot on niiden muotoilu, valvonta ja toteutuskin jatkossa muiden euromaiden vastuulla. On huolestuttavaa, jos tällainen itsemääräämisoikeuden muoto Suomessakin aletaan nähdä hyväksyttävänä ja jopa demokraattisena.

About Peter Nyberg

VTT Peter Nyberg toimi ennen eläköitymistään v. 2010 valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtajana. Ministeriöön hän tuli 1998 Suomen Pankista jossa hän toimi pitkään eri tehtävissä, lopuksi johtokunnan neuvonantajana. Eläkkeellä Nyberg on mm. Irlannin hallituksen määräyksestä selvittänyt Irlannin pankkikriisin syitä. Hän toimi Kansainvälisessä valuuttarahastossa vanhempana tutkijana 1980-luvulla.
This entry was posted in Kommentit and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *