Suomen Pankin maine pehmenee

Suomen Pankkia tai sen edustajia ei useinkaan mainita talouspolitiikkaa koskevissa kansainvälisissä julkisissa keskusteluissa. Viimeksi tämä tapahtui, kun pankin nykyinen ja entinen pääjohtaja molemmat mainittiin mahdollisina uusina EKP:n pääjohtajina. Kun uudeksi pääjohtajaksi valittiin suurten jäsenmaiden edustaja (Ranskan Lagarde) keskustelu tietenkin lopahti.

Nyt on kuitenkin ilmestynyt arviointi EKP:n tulevan rahapolitiikan suunnasta (tässä) jossa myös Suomen Pankin pääjohtaja mainitaan. Kyseessä on arviointi kuluvana viikkona tapahtuvasta EKP:n neuvoston kokouksesta jossa odotetaan päätettävän mahdollisesta koron laskemisesta ja ehkä myös valtionpapereiden osto-ohjelman uudelleen käynnistämisestä.

Artikkelissa todetaan (ilman lähdeviitteitä) mm. seuraavaa:

”…At the same time, the Spanish and Finnish governors said restarting QE must remain an option…. the doves are certainly not mute, with Finnish central banker and legacy uber dove, Olli Rehn arguing recently that officials should deliver a significant stimulus package that overshoots market expectations.”

Lyhyessä tekstissä jää epävelväksi mihin sana ”legacy” viittaa. Se voi koskea joko Suomen Pankin edellisen pääjohtajan linjauksia tai sitten nykyisen pääjohtajan toimia aikanaan talouskomissaarina. Sanoma on kuitenkin selvä – tällaiset linjaukset eivät ole Suomen edustajan taholta uusia tai odottamattomia.

Jos artikkelissa on perää ei ole ihmeellistä, että Suomen Pankin esittämille ehdokkaille EKP:n pääjohtajaksi ei näkynyt haltioitunutta tukea esim. Saksan taholta. On lisäksi monella tavalla piinallista, jos Suomen edustaja EKP:n neuvostossa on tukemassa ja tukenut yhä selvemmin haitalliseksi havaittua rahapoliittista ääriliikettä yhdessä Etelä-Euroopan maiden kanssa.

About Peter Nyberg

VTT Peter Nyberg toimi ennen eläköitymistään v. 2010 valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtajana. Ministeriöön hän tuli 1998 Suomen Pankista jossa hän toimi pitkään eri tehtävissä, lopuksi johtokunnan neuvonantajana. Eläkkeellä Nyberg on mm. Irlannin hallituksen määräyksestä selvittänyt Irlannin pankkikriisin syitä. Hän toimi Kansainvälisessä valuuttarahastossa vanhempana tutkijana 1980-luvulla.
This entry was posted in Kommentit and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *